GPS (se citește „gi-pi-es”) = Global Positioning System (sistem de poziționare globală) = sistem global de navigație prin satelit și unde radio.
Principalul sistem de poziționare prin satelit de tip GPS este sistemul militar american NAVSTAR (Navigational Satellite Timing and Ranging). Acest sistem, inițiat și realizat de către Ministerul Apărării al Statelor Unite ale Americii (Department of Defense), poate calcula poziția exactă / coordonatele geografice exacte ale unui obiect pe suprafața Pământului, cu condiția ca acesta să fie echipat cu un dispozitiv numit RECEPTOR GPS. Obiectul poate fi inclusiv o persoană, care poate astfel să se orienteze pe pământ, pe apă, în aer, în spațiu (în apropierea Pământului).
NAVSTAR utilizează sistemul geodezic WGS 84, la care se referă toate coordonatele geografice calculate de sistemul GPS.
WGS 84 (SISTEMUL GEODEZIC MONDIAL 1984) – SISTEM DE REFERINŢĂ INTERNAȚIONAL PENTRU LOCALIZARE EXACTĂ
Sistemul GPS se bazează pe poziţiile mobile ale sateliților de-a lungul orbitelor și poate determina poziţia punctelor aflate în oricare parte a Terrei. Sistemul de referinţă este geocentric, unic pentru tot globul şi fix cu privire la mişcarea Pământului. Sistemul de referință adoptat pentru GPS este standardul universal WGS 84 (World Geodetic System 1984).
Un sistem de coordonate, fie geografic, fie proiecţie, este definit de un set de parametri. Parametrul de bază al unui sistem de coordonate geografic se numește DATUM. Datum-ul este o reprezentare matematică a formelor pe suprafaţa pământului. WGS 84 este cel mai recent datum definit şi utilizat, având ca sferă de cuprindere întregul pământ.
CUM POT CUNOAȘTE POZIȚIA EXACTĂ ÎN CARE MĂ AFLU ȘI CUM CONVERTESC COORDONATELE GEOGRAFICE ÎN COORDONATE WGS 84 RECUNOSCUTE INTERNAȚIONAL?!?
Foarte simplu! Trebuie parcursă următoarea procedură:
1. Cumpăr un smartphone ca să-l utilizez ca RECEPTOR GPS
2. Îmi instalez aplicația freeware HERE I AM 2 în smartphone
(este bine ca aplicația să fie instalată ÎNAINTE de a pleca la drum)
3. Activez GPS-ul din smartphone
4. Activez DATE MOBILE (conexiunea mobilă de Internet)
5. Intru în APLICAȚII și deschid programul HERE I AM 2
6. Citesc coordonatele geografice înregistrate de HERE I AM 2
(de exemplu: 44 26 11.77 26 6 9.93) și le notez pe hârtie sau undeva în smartphone.
7. Transform (convertesc) online coordonatele geografice (grade, minute, secunde) în COORDONATE WGS 84 (grade zecimale, cu șase cifre după virgulă) recunoscute internațional, astfel:
– deschid browserul web (Internet, Opera, Chrome, etc) din smartphone
și în bara de adrese, scriu următorul URL:
http://www.fcc.gov/media/radio/dms-decimal
sau dacă nu știu să introduc un URL în bara de adrese a browserului web,
deschid Google (sau motorul de căutare preferat) și introduc următorul termen de căutare:
fcc convert lat long sau dms to dd fcc converter
după care dau click pe primul link (acela cu www.fcc.gov respectiv Degrees Minutes Seconds to/from Decimal Degrees )
– odată intrat pe linkul mai sus recomandat (site serios al Guvernului Statelor Unite, deci nu vă recomand orice alt convertor pentru că riscați să vă treziți cu erori și să transmiteți date incorecte de localizare care sunt esențiale și chiar VITALE în caz de accidente în zone izolate, rătăcire în munți, etc) încep să introduc coordonatele geografice pe care le-am obținut cu aplicația mai sus recomandată, adică HERE I AM 2.
De exemplu, dacă HERE I AM 2 mi-a dat coordonatele 44 26 11.77 26 6 9.93, introduc în convertorul FCC astfel:
– la rubrica „Enter Degrees Minutes Seconds latitude” introduc 44 26 11.77 iar la rubrica „Enter Degrees Minutes Seconds longitude” introduc 26 6 9.93
Nu uitați că în sistemul internațional (mai puțin în România), NU SE PUNE VIRGULĂ, CI PUNCT atunci când urmează zecimale! (exact ca în Excel)
După ce am introdus CU GRIJĂ datele (nu ne grăbim, ca să nu greșim),
dăm click pe butonul virtual Convert to Decimal și vom obține COORDONATELE WGS 84 recunoscute internațional. În cazul nostru, rezultatul va fi acesta (ultimele zecimale pot varia un pic):
latitudine 44.436603 longitudine 26.102758 (coordonate WGS 84)
În încheiere, ÎN CAZ DE URGENȚĂ, transmiteți COORDONATELE WGS 84 prin apel vocal la Serviciul 112, eventual prin SMS sau e-mail către persoanele de încredere (rude, prieteni) în vederea anunțării autorităților și demarării operațiunilor de căutare-salvare.
Este bine ca după raportarea coordonatelor să oprim funcțiile GPS și DATE MOBILE ale smartphone-ului ca să menajăm acumulatorul (bateria).
De asemenea, se recomandă dezactivarea „tastelor sonore” și oprirea tuturor aplicațiilor care nu sunt necesare și care consumă energie în mod inutil.
Eu mi-am dezactivat din start „tastele sonore”, chiar în ziua când mi-am cumpărat smartphone-ul și am grijă să-mi închid toate aplicațiile de care nu am neapărată nevoie, interesul fiind să nu-mi descarc bateria fără sens.
Atunci când plecăm din oraș spre zonele izolate, este bine să avem acumulatori de rezervă, gata încărcați. Recent, au apărut diverși acumulatori externi care pot fi conectați cu ușurință la smartphone, cred că n-ar fi rău deloc să-mi cumpăr și eu unul:
http://www.cel.ro/baterii-externe/
Din câte știu eu, în cazul tragicului accident aviatic din Munții Apuseni,
domnul doctor Radu Zamfir a transmis coordonatele geografice (grade, minute, secunde) dar n-a știut cum să transmită (nici nu era obligat să știe, dânsul fiind medic, nu transmisionist al Armatei) coordonatele WGS 84 (grade zecimale, cu șase cifre după virgulă).
Din nenorocire, instituțiile abilitate să se ocupe de căutarea și salvarea persoanelor aflate în situații disperate, HABAR N-AU AVUT SĂ CONVERTEASCĂ COORDONATELE GEOGRAFICE (TRIMISE DE DR.ZAMFIR) ÎN COORDONATE WGS 84! AȘA CEVA ESTE POSIBIL NUMAI ÎN ROMÂNIA ȘI EVENTUAL ÎN CONGO!!!
Tocmai de aceea, m-am gândit să scriu acest articol care ar putea salva viețile oamenilor aflați în pericol și m-aș bucura mult să-mi scrieți dacă am putut să vă fiu de folos, dacă ați reușit să aplicați cu succes cele prezentate mai sus. Să dea Dumnezeu să n-aveți nevoie și să nu vă aflați în situații limită ! Asta nu înseamnă să nu fim PREGĂTIȚI ȘI INSTRUIȚI pentru asemenea situații, eu zic că e mai bine să cunoaștem aceste aspecte tehnice, decât să ne trezim că habar n-avem ce să facem și cum să facem…
P.S. Tot ce am scris mai sus, se bazează pe EXPERIENȚA PRACTICĂ PERSONALĂ adică m-am așezat pe o bancă în părculețul dintre Hotelul Intercontinental și Teatrul Național și am obținut pe smartphone atât coordonatele geografice 44 26 11.77 26 6 9.93 cât și COORDONATELE WGS 84 latitudine 44.436603 longitudine 26.102758
Dacă vreți să verificați exactitatea coordonatelor geografice (exprimate în grade, minute, secunde), cât mai ales, a coordonatelor WGS 84 (exprimate în grade zecimale), instalați aplicația GOOGLE EARTH în smartphone și apoi introduceți, pe rând, ambele tipuri de coordonate testate și prezentate mai sus de mine, în caseta (câmpul) SEARCH din programul Google Earth. Veți constata că veți fi imediat „teleportați” în București, zona verde cuprinsă între Hotelul Intercontinental și Teatrul Național.
Mergeți și voi pe o bancă într-un parc, deschideți-vă smartphone-ul și urmați pas cu pas procedura parcursă de mine. Mult succes! 😉
SURSĂ DE INFORMARE:
Este un material care răspunde întrebărilor pe care
mi le-am pus mult timp după accidentul din Apuseni.
Cum de nu a transmis dr. Radu Zamfir coordonatele geografice ale amplasamentului, atâta timp cât a avut la dispoziție câteva ore de autonomie a telefonului?
Acest accident m-a determinat să aprofundez problema localizării cu Google Earth. Mi-a trebuit circa o lună să mă familiarizez cu sintaxa corectă a introducerii diferitelor tipuri de coordonate.
Pe de altă parte, nu înțeleg cum obțineți în exemplul dat, o precizie de sutime de secundă sexagesimală cu un telefon. Aceasta este precizia din Google Earth. Telefonul vă dă precizie la 1 secundă.
Felicitări pentru material!