(foto: stringsmagazine.com)
„Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. […]
Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de o inegalabilă frumusețe.” (Yehudi Menuhin)
Astăzi este 19 august 2020. Într-o zi de 19 august 1881 s-a născut cel mai mare muzician român care a existat vreodată. Compozitorul, violonistul, pianistul, pedagogul și dirijorul român GEORGE ENESCU a dăruit națiunii române și întregii lumi o adevărată bijuterie și capodoperă muzicală și artistică: RAPSODIA ROMÂNĂ. Această compoziție superbă ar trebui cunoscută și ascultată de orice român care își iubește țara în care s-a născut.
La vârsta de numai 7 ani (anul 1888), copilul George Enescu a început să studieze la Conservatorul din Viena. La vârsta de 8 ani debutează ca violinist. Presa vieneză l-a numit „un Mozart român“. La vârsta de 12 ani a interpretat piese clasice ale unor compozitori de talia lui Johannes Brahms și Felix Mendelssohn-Bartholdy, uimind presa și publicul vienez. În 1894 a absolvit Conservatorul din Viena, primind medalia de argint. În următorul an (1895) și-a continuat studiile la Conservatorul din Paris pe care l-a absolvit în 1899.
George Enescu a fost extraordinar de apreciat și admirat de Regina Elisabeta a României (soția Regelui Carol I al României) și a fost deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleș din Sinaia. George Enescu era un invitat permanent la Palatul Regal din București, unde lua parte la seratele muzicale organizate de Regină.
A compus cele două Rapsodii Române între anii 1901 și 1902. A avut o intensă activitate ca dirijor și muzician fiind tot timpul împărțit între București și Paris.
Franța i-a acordat Legiunea de Onoare în grad de cavaler (1913). A făcut mai multe călătorii și în Statele Unite unde a dirijat orchestrele filarmonice din Philadelphia (1923) și New York (1938). A devenit membru corespondent al Institut de France – Académie de Beaux-Arts (1929). A fost un excelent profesor de muzică, având elevi care au devenit mari muzicieni și dirijori cum ar fi: Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.
În 1932 a devenit membru titular al Academiei Române.
În noiembrie 1939, George Enescu a donat președintelui Consiliului de Miniștri al României de la acea vreme, suma de 100.000 de lei, pentru apărarea țării. În 1946, odată cu instaurarea brutală a regimului dictatorial comunist în România, George Enescu s-a exilat definitiv la Paris în care va trăi până la sfârșitul vieții sale. S-a stins în noaptea de 3-4 mai 1955 la vârsta de 73 de ani și a fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.
„Într-o lume a schismelor, a debusolărilor, a degradărilor, înainte de toate, morale, pe care le aduce lupta pentru existenţă şi supravieţuire, George Enescu a fost un mândru exemplar de statornicie morală, a fost mesagerul unui cod moral, unei atitudini încărcate de demnitate, unei poziţii politice fără umbră de compromisuri oportuniste, atitudine ce ne poate ajuta în descifrarea unora din laturile creaţiei sale, după cum poate fi un model de comportare pentru orice intelectual contemporan.” (Garabet Ibrăileanu)
SURSĂ DE INFORMARE:
https://www.georgeenescu.ro/georgeenescu-ro_doc_19_despre-george-enescu_pg_0.htm
REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:
Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!
Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!