VINERI 1 OCTOMBRIE 2010, este o zi care va intra în istoria ţării noastre.
ARCA (organizaţie non-guvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale) anunţă că România a lansat în spaţiul cosmic, PRIMA RACHETĂ SPAŢIALĂ (FĂRĂ PILOT) DE FABRICAŢIE ROMÂNEASCĂ (HELEN 2) !!!
Motorul rachetei HELEN 2 este o concepţie sută la sută românească, combustibilul ecologic pus la punct de cercetătorii români fiind compus în proporţie de 70% din apă oxigenată !
Racheta spaţială a fost lansată vineri 1 octombrie 2010 la ora 16.40 (cu ajutorul unui balon cu heliu presiune zero) de la bordul navei militare româneşti NSSL 281 CONSTANŢA aflate în largul Mării Negre însoţită de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard. Pe parcursul desfăşurării operaţiunilor de lansare, traficul aerian din zonă a fost întrerupt.
Lansarea cu succes a acestei prime rachete spaţiale româneşti a avut loc în contextul competiţiei internaţionale GOOGLE LUNAR X PRIZE.
X PRIZE este o competiţie spaţială sponsorizată de Google în cadrul căreia competitorii înscrişi, care au fonduri private, trebuie să lanseze o rachetă care să aselenizeze şi apoi să călătorească pe suprafaţa Lunii, trimiţând imagini şi alte date către Pământ.
Prin succesul lansării rachetei spaţiale româneşti HELEN 2, România face primii paşi pentru a intra în cercul ţărilor care dezvoltă programe spaţiale de anvergură.
În interiorul rachetei HELEN 2 a fost plasată o capsulă în care au fost instalate camere de luat vederi destinate transmiterii de imagini din spaţiul cosmic.
Preşedintele ARCA, domnul Dumitru Popescu, a anunţat astăzi 4 octombrie 2010, într-o conferinţă de presă, că lansarea s-a efectuat cu ajutorul unui balon purtător din largul Mării Negre, la 20 de kilometri de coastă. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute, până la altitudinea de 14.000 de metri, când viteza maximă atinsă de balon a fost de 120 kilometri pe oră. De la această altitudine, s-a comandat pornirea motorului rachetei care a funcţionat timp de 30 de secunde şi a plasat racheta până la altitudinea de circa 40.000 de metri. A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare, capsula rachetei nefiind însă identificată la întoarcere.
Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti HELEN 2 a fost realizată de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) în parteneriat cu Centrul de Control aparţinând de ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) de la Bucureşti şi Constanţa.
„Suntem prima echipă care am reuşit în cadrul competiţiei să lansăm o rachetă spaţială. La concurs s-au înscris mai multe ţări, peste 20 de echipe, majoritatea din SUA. Noi am reuşit această performanţă pentru drumul României spre Cosmos, realizarea primului zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de către o companie privată. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la câştigarea Premiului de 30 milioane dolari”, a declarat domnul Dumitru Popescu.
În urma lansării rachetei HELEN 2 s-au obţinut şi imagini din Cosmos.
Competiţia a fost lansată în 2008 şi se va încheia oficial în decembrie 2012, existând însă şanse sigure ca ea să fie prelungită până în 2013.
„Racheta HELEN 2 a zburat, a efectuat zborul cu succes, treapta s-a desprins cum era normal să se întâmple şi a intrat în atmosferă. Deşi nu am reuşit să recuperăm capsula rachetei, am reuşit să avem imagini transmise în direct, care confirmă reuşita lansării”, a declarat pentru AGERPRES, domnul Dumitru Popescu.
Costurile necesare operaţiunilor de lansare au fost suportate de către ARCA prin sprijinul partenerilor săi.
ARCA pregăteşte în continuare lansarea unei alte rachete mai mari – HAAS – anul viitor, care probabil se va realiza de pe suprafaţa Oceanului Atlantic.
SPECIALIŞTII ARCA AU EXPLICAT ETAPELE LANSĂRII RACHETEI SPAŢIALE ROMÂNEŞTI
Pentru început, racheta este plasată pe suprafaţa apei, în punctul de lansare.
Apoi începe alimentarea, combustibilul bazat pe un tip special de apă oxigenată este transferat în tancuri.
Începe procedura de umflare a balonului solar, cel care va ridica racheta Helen. Acesta are nevoie de aproximativ patru ore pentru a se umfla şi a se înălţa. Când balonul atinge capacitatea necesară de ridicare, racheta este ridicată de la suprafaţa apei şi este plasată, cu ajutorul unui cablu, sub balon într-o poziţie aproape verticală. Apoi, racheta este transportată în stratosferă, la o altitudine de 14.000 de metri, cu ajutorul balonului Montgolfier, cel mai mare din lume, potrivit reprezentanţilor ARCA.
În momentul când ajunge la altitudinea de 18.000 de metri, racheta aprinde motorul primei trepte pentru 100 de secunde. După oprirea motorului, prima treaptă va fi detaşată. Imediat după, motorul celei de-a doua trepte este pornit şi va arde pentru 110 secunde. După terminarea arderii, a doua treaptă este de asemenea detaşată de corpul rachetei. Ulterior, treapta a treia şi ultima a rachetei va fi aprinsă şi va arde timp de 168 de secunde.
CLICK PE BANNERUL ARCA PENTRU A CITI COMUNICATUL DE PRESĂ EMIS ASTĂZI 4 OCTOMBRIE 2010 CU PRIVIRE LA SUCCESUL LANSĂRII PRIMEI RACHETE SPAŢIALE ROMÂNEŞTI !!!
[polldaddy poll=”3867857″]
SURSE :
PE LINKUL DE MAI JOS PUTEŢI VEDEA O GALERIE FOTO INTERESANTĂ :
REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOMIS THE CAT :
Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament !
Blogul lui Tomis the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului !
REGULI OBLIGATORII PENTRU POSTAREA COMENTARIILOR PE BLOGUL LUI TOM THE CAT:
Vă rugăm să comentaţi la obiect, referindu-vă strict la conţinutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene sau “epitete”, atacurile de orice fel la persoana autorului articolului, afişarea de anunţuri publicitare sau linkuri prin care sunt promovate ateismul, satanismul, anticreştinismul, rasismul, fascismul, comunismul, precum şi jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori care au scris un comentariu, se vor sancţiona drastic prin cenzurarea parţială a comentariului, ştergerea integrală a comentariului sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului celui care şi-a permis să încalce acest Regulament!
Blogul lui Tom the Cat nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora, revenind, integral, autorului comentariului!